Szolgáltatásaink

Gyógytorna, gyógymasszázs

Gyógytorna, Fizioterápia, Fizikoterápia: Mit jelent?

A fizioterápia  tág fogalomkör, a természetes energiákra épülő kezeléseket foglalja magában. A napot, a vizet (hidroterápia, gyógyvizes balneoterápia), a levegőt, a klíma erejét, a mesterségesen előállított energiát (elektromos kezelések, UH terápia), és a mozgás hatásmechanizmusát (gyógytorna) használja fel.

A gyógytorna fejlődése az ókori Kínától Kung-Fu módszerével (gyógyító mozgás), Indián át a jóga gyógyító hatásán keresztül napjainkig végig kísérhető. Fizikoterápia már szűkebb fogalom, itt mesterséges energiát használunk fel a gyógyításra pl.: elektroterápia, ultrahang, polarizált fény. A szakorvosok javasolhatnak komplex fizioterápiás kezelést a mozgásszervi megbetegedések kezelésére. Gyógytorna kombinálható gyógymasszázzsal és fizikoterápiás kezeléssel (pl. ultrahang) a hatásosabb terápiás eredmény elérése érdekében.

Mikor kell szakorvosi vizsgálat?
Abban az esetben, ha a fájdalom olyan mértékű, ami már látható mozgásbeszűküléssel jár, fel kell keresni a szakorvost (reumatológust, ortopéd szakorvost) aki a diagnózis felállítása, mozgásszervi probléma felismerése után javasolhat gyógytornát, vagy kombinált kezelést. Ha a mindennapi tevékenységében nem akadályozzák a panaszok, a szervezete éppen csak jelzi Önnek, hogy valami nincs rendben. Ilyen lehet hosszabb ülés során érzett hát-, derékfájdalom, ami, mozgásra enyhül. Nehezen hajol le, sokat vezet és nehezére esik az autóban ülés, minden olyan esetben, amikor felismerjük, hogy korábban ez nem okozott problémát, közvetlenül gyógytornászhoz is érdemes fordulni. Állapotfelmérés, kezelési terv felállítása után megkezdődik a közös munka.

Schroth terápia

A gerincferdülés kezelésére szolgáló Schroth terápia megkezdése előtt a gerinc aktuális állapot felmérésére van szükség.

Szükséges a gerincről röntgenfelvétel, amit a szakorvos javaslatára készítenek el. Ha ezzel már rendelkezik, az első alkalomra el kellene hoznia. A Schroth torna a gerincferdülés ma ismert egyik leghatékonyabb konzervatív kezelési módszere.

 

Mikor ajánlott a Schroth?

 • gerincferdülés, scoliosis, 10 Cobb fok feletti görbületű (Rtg.-felvétel szükséges a meghatározásához)
 • csigolyanövekedési zavar (Scheuermann kór) a diagnózis
 • egyéb tartásproblémák és csigolya deformitások
 • operáció előtti mobilizáció, felkészítés a műtétre
 • operáció utáni rehabilitáció

Schroth terápia lényege:
A gerincet a maximális nyújthatóságán keresztül, légzéssel egybekötve beállítjuk a középpontba. Ebben a korrekciós helyzetben, amit a páciens végig próbál megtartani, végzünk izomerősítő és nyújtógyakorlatokat. A torna előtti állapothoz képest a torna utáni változás jól érzékelhető.

Kinek ajánlott:
Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Szakorvos felkeresése után érdemes minél hamarabb elkezdeni az egyénre szabott tornát.

McKenzie terápia

Világszerte elismert kezelési eljárás nyaki-, háti és derékfájdalmak, valamint ízületi problémák kezelésére.

A legtöbb mozgásszervi fájdalom “mechanikai” eredetű, ami azt jelenti, hogy a mindennapi mozgások, és testtartások okoznak fájdalmat. Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász hosszabb megfigyelés után felismerte, hogy bizonyos mozgások során és egyes testtartások felvételével gyakran a fájdalom megszűnik, és a funkciók helyreállíthatók. Ez a módszer támogatja a test öngyógyító lehetőségét.

Mikor kell elkezdeni?
Minél hamarabb, az akut fájdalom megjelenésekor érdemes a terapeutával találkozni, aki segít megtalálni a megfelelő testtartásokat, mozgásokat, amiben enyhül a fájdalom vagy megszűnik. Első alkalommal mozgásszervi vizsgálat szükséges, amikor a terapeuta meghatározza a fájdalom okát. Speciális mozgások, testhelyzetek során a beteg megfigyeli a fájdalomra gyakorolt hatást, ezután a páciens visszajelzései alapján állítható össze a személyre szabott kezelési terv.

A tanult gyakorlatokat a beteg otthonában végezheti napi rendszerességgel. A korrekciós gyakorlatok rendszeres végzésével tartós fájdalommentes állapotot lehet elérni.

Gyógymasszázs

Gyógymasszázs során hatással vagyunk a bőr különböző rétegeire, a kötőszövetre. Ha nyomásra érzékeny pontokat találunk, betegséget jelezhetnek, kivéve, ha sérülés miatt alakultak ki. Ezeket az érzékeny pontokat nevezzük trigger pontoknak, amelyek a vázizomban, az izomszövetek feszes kötegében észlelhető csomócskák, kisugárzó fájdalmat okoznak, ezek megerőltető, ismétlődő mozgástól alakulhatnak ki. A trigger pontok akkor oldódnak, ha a hozzájuk tartozó csomót lágyabbnak érezzük és megszűnik a belőle kisugárzó fájdalom. A test meghatározott pontjainak ingerlésére, a fájdalmas területek feletti bőr dörzsölésére a fájdalomérzet csökken, fájdalomérző receptorokon keresztül különböző fogásokkal hatunk. A központi idegrendszerben, az agytörzsben fájdalomcsillapító anyagok szabadulnak fel, ennek hatására az eredeti fájdalom megszűnik, csillapodik, hosszabb távon megszüntethetők a mozgásszervi fájdalmak, panaszok.

A gyógymasszázs fokozza a szövetekben a nyirok- és vénás visszaáramlást, ezáltal felgyorsítja a salakanyagok kiürülését a szervezetből, melynek eredményeként javul a szövetek, izmok vérellátása a problémás, nem teljesen megfelelően működő testrészekben. Az egész szervezetre jótékony hatással van, rendszeres kezelés esetén megszűnhetnek krónikus ízületi és belgyógyászati problémák, de az általános közérzetet is jobbá teszi.

Indikációk:

 • kimerültség, fáradtság
 • izomláz
 • ízületi betegségek, reumás panaszok
 • hát-és derékfájdalom
 • immungyengeség
 • fejfájás
 • ödémára való hajlam
 • baleset utáni rehabilitáció (pl. törés után)
 • lúdtalp
 • nehézlégzés

Mikor nem javasolt?

 • láz
 • nőknél havi vérzés
 • fertőző betegségek
 • trombózis (vérrög)
 • csontritkulás
 • daganatos megbetegedések
 • akut gyulladások
 • komoly szívbetegség

Komplex kezelés részeként is alkalmazható a gyógymasszázs, de önmagában is jó hatással bír hétköznapi életünkre.

LoveYourBelly hasizom regeneráló torna

Ha szétnyílik a hasizom, látható változásokat okoz. Esztétikai problémaként jelenik meg, amikor például még 6 hónappal a szülés után is átadják a helyet a villamoson, vagy hiába edzünk, próbáljuk behúzni a hasunkat álló helyzetben. Esztétikai problémákon túl hamar szembesülni fogunk az egészségügyi tényezőkkel is, a mindennapos hátfájdalmakkal és a kismedence izomzatának meggyengülésével. a hasizmok egy bizonyos vonalban találkoznak, a fehér vonal mentén, linea alba területén, ami egy kötőszövetes állomány. Ha olyan hatás éri ezt a területet, tartósan, vagy átmenetileg, amit a hasfal szerkezete már nem tud tovább tartani, elveszti tartó, védő, támasztó, stabilizáló funkcióját, ez a kötőszövetes rész megnyúlik, egy rés keletkezik. Ez a rectus diastasis. A változások, sérülések különböző mértékűek lehetnek, társulhat hozzá köldöksérv is. Ezért nagyon fontos az első alkalommal a hasfal szerkezetének felmérése, a sérülés mértékének megállapítása. Ennek megfelelően lehet ezután az oktató által betanított speciális gyakorlatsort begyakorolni és rendszeresen végezni.

Egyéni és kiscsoportos tréning keretein belül, megismerkedünk a hasfal szerepével, felépítésével, az elváltozás mértékével, elsajátítjuk a megfelelő gyakorlatokat, megtanuljuk, mit kell, elkerüljünk, életmódbeli tanácsok segítségével helyes hétköznapi mozgásokat, testtartásokat elsajátítjuk.

Időtartam: Létszámtól függően 1-2 óra.