Szolgáltatásaink

Mikrobiom teszt

A bél mikrobiom működésének teljeskörű elemzése - MyBIOME

A myBIOME™ teszt a bélrendszer mikrobiomjának teljeskörű és funkcionális vizsgálata, melynek során a bélben élő összes mikroorganizmust meghatározzuk (baktériumok, archeák, gombák, vírusok), ezen kívül megállapítjuk működésüket, és részletesen leírjuk milyen hatással vannak a szervezet egészségi állapotára.

Egyre több tudományos bizonyítékunk van arra, hogy számos betegség és kórkép hátterében a bél mikrobiom megváltozása, és olyan baktériumok elszaporodása áll, melyek az egészségre ártalmas metabolitokat termelnek. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy az egészség szempontjából jó, hasznos baktériumok számaránya csökken, mely ugyanúgy betegségek, negatív folyamatok kiváltója lehet. A beteg személyek mikrobiom profilja jelentősen eltérhet az egészséges személyekben megfigyelt mikrobiomtól.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az összefüggések általában korreláción alapulnak – az egyes betegségek tüneteit mutató páciensek mikrobiomját tanulmányozzák, és hasonlítják össze az egészséges személyek mikrobiomjával.

Milyen betegségek kapcsolhatók a mikrobiom megváltozásához és rendellenességéhez, milyen esetekben ajánlott különösen a myBIOME-teszt?
  • Irritábilis bélszindróma (IBS) és gyulladásos bélbetegségek (IBD)
  • Különböző anyagcsere zavarok (elhízás, diabétesz stb.)
  • Szív- és érrendszeri betegségek, magasvérnyomás
  • Neurodegeneratív betegségek
  • Mentális megbetegedések

Fontos hangsúlyozni, hogy bár kiterjedt kutatások folynak a mikrobiom megváltozása és a betegségek közötti kapcsolatok feltárására, a tapasztalatok szerint az egészséges mikrobiom működés együtt jár az egészséges szervezeti állapottal.

A teszt díja tartalmaz egy 30 perces vizsgálat utáni online konzultációt szakértő kollégánkkal az eredmények értelmezése céljából, melyre időpontot az eredmények megküldése után itt tud foglalni.

Hogyan működik a teszt?

A myBIOME™ teszt által alkalmazott technika a metagenom szekvenálás, amit szokás teljes genom vagy "shotgun" DNS-szekvenálásnak is nevezni. Az eljárás során a bélben élő összes baktérium és sejt teljes DNS-állományát elemezzük, ami alapján nemcsak a mikrobiom összetétele állapítható meg (vagyis, hogy milyen baktériumok alkotják), hanem a kimutatott baktériumok működése is, azaz a mikrobiom hatása és befolyása az emberi szervezet egészének egészségi állapotára.

Miről tájékoztat a lelet?

A myBIOME™ leletben többek között – és nem kizárólag – a következő jellemzőket értékeljük.

MIKROBIÁLIS DIVERZITÁS: a mikrobiom változatossága. Egészség indikátor, mely a bélben élő mikrobiom változatosságát és mennyiségét jellemzi. Nagyobb diverzitási érték általában jó egészségi állapottal jár együtt. Általában elmondható, hogy a változatos növényi alapú élelmiszerekben gazdag étrend - gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona, diófélék - növeli a mikrobiom sokszínűségét, ezért a baktériumfajok diverzitása egyúttal az egészség fokmérője is.

LEGFONTOSABB FAJOK: az egészség szempontjából legfontosabb potenciálisan előnyös illetve ártalmas baktérium fajok külön kiemelése és leírása, működésük jellemzése.

MINTAÖSSZETÉTEL: a székletben található DNS nagy részét (kb. 99%) a mikroorganizmusok saját örökítőanyaga teszi ki, és általában csak elenyésző hányada (kb. 1%) az emberi DNS. Magasabb emberi DNS arány közvetett módon valamilyen gyomor-bélrendszeri betegségre utalhat.

MIKROBIÁLIS FUNKCIÓK ÉS ANYAGCSERETERMÉKEK: a bél mikrobiom működésének genomi analízise, mely megállapítja, hogy milyen anyagcseretermékeket állítanak elő illetve fogyasztanak a bél baktériumai. Jelenleg 25 ilyen alap funkciót elemez a myBIOME-teszt, mely mindegyike fontos paraméter az egészség szempontjából.

MIKROBIOM EMÉSZTŐKÉPESSÉGE: milyen intenzitással és hatékonysággal bontja le a mikrobiom a különböző táplálék- és bélkomponenseket (növényi rostok, fehérjék, bél nyálkahártya).

SZEMÉLYRE SZABOTT TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS: mindenkinek segít a megfelelő étrend összeállításában a személyes mikrobiom optimális beállítása és egészséges működése érdekében.

INGYENES SZAKÉRTŐI KONZULTÁCIÓ: a vizsgálat után 30 perces ingyenes szakértői konzultációval segítünk pácienseinknek a leletek megértését és értelmezését.

A vizsgálati eredményeket részletes leírással, magyarázattal, ábrákkal és táblázatokkal együtt mutatjuk be egy online elérhető interaktív lelet formájában az összefüggések könnyebb megértése és átláthatósága érdekében. Az interaktív leletben a páciens orvosával együtt tudja elemezni a megállapított értékeket. A részletes interaktív lelet kivonata egy 70-80 oldalas PDF formájában is letölthető.

Miről NEM tájékoztat a lelet?

A myBIOME™ teszt önmagában nem diagnosztikai eljárás, hanem részletes információt ad a bél mikrobiom állapotáról. Ezért ha bármilyen lehetséges betegséget jelez, azt mindig meg kell erősíteni arra a célra elfogadott szakorvosi vizsgálattal. A myBIOME-teszt nem ad információt a különböző táplálék intoleranciákról, az emésztőrendszer általános működéséről, az immunrendszer állapotáról és annak a mikrobiommal való kapcsolatáról, vagy az autoimmun és daganatos megbetegedésekről. Minden információ és adat, amit a myBIOME-lelet tartalmaz (ideértve a letölthető információkat is) csupán megismerési és információs célt szolgál. A közölt ismeretek, adatok és információk nem orvosi tanácsok, és nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi vagy egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Nem feladata a diagnózis felállítása, és nem ad terápiára, gyógyszeres kezelésre, vagy életmódra javaslatot tenni. Az Ön egészségével összefüggő minden kezelésre csak szakorvos vagy megfelelő egészségügyi szakember tehet javaslatot.

Vizsgálathoz szükséges minta

Önmintavételes székletminta. A kit szerint levett önmintavételes székletminta a PROAKTÍVnál mintavételi helyeken adható le.

Eredménykiadás

A mintaleadástól számított 6 hét.

Ár: 195.000.-

Érdeklődés esetén hívjon bennünket a +36 70 561 1649-s számon!