Allergológia

Allergológia

Amikor túlreagál a szervezet: allergia

Az európai lakosság közel negyede érintett valamilyen allergiás megbetegedésben, mely során az immunrendszer fokozott, túlzott reakcióját tapasztaljuk bizonyos fehérje-összetevőkre (allergénekre). Ezek az összetevők ráadásul olyan anyagokban bukkanak fel, amelyek alapvetően nem is károsak ránk nézve, vagyis az egészséges embernél nem váltanak ki hatást.

A reakciót kiváltó allergének többféle helyen is előfordulhatnak: felbukkanhatnak ételekben, a levegőben vagy olyan tárgyakon is, amiket megfogunk, amikkel érintkezünk. A leggyakoribb allergének közé tartoznak a növényi eredetű pollenek (pl. parlagfű), élelmiszerek, gyógyszerek, állati szőrök, poratka, nehézfémek. A tünetek pedig nagy mértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben alakul ki az allergiás reakció.

Viszkető szem, tüsszögés, néhézlégzés, csöpögő orr? Lehet, hogy itt a felső légúti allergia!

A szénanátha (allergiás rhinitis) elsősorban felső légúti, azaz az orrt és a garatot érintő és esetenként szemészeti tünetekkel járó krónikus gyulladásos megbetegedés. Ilyenkor a levegőben található allergének a légutakban és a szem felszínén váltanak ki gyulladást. A beteg ilyenkor tüsszögést, szemviszketést, nehézlégzést, orrnyálkahártya megvastagodást, asztmás tüneteket tapasztal. Okozhatja légszennyezés, levegőben szálló pollenek, házipor, állatszőrök több más anyag mellett. A légúti allergia előfordulása hazánkban igen gyakori: 20-25%, jelenléte esetén más betegség kialakulásának kockázata is magasabb: ilyenek például az asztma vagy az ekcéma.

Csalánkiütések, bőrviszketés, hasi tünetek, duzzanat? Lehet, hogy ételallergiára gyanakodhatunk!

Az ételallergia során a szervezet védekező rendszere tévesen úgy reagál bizonyos élelmiszerekre, mintha azok károsak lennének, ezért az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy az idegen anyaggal szemben védekezzenek. Ennek eredménye lehet a bőrön tapasztaltató kiütéses, viszketési reakció, de előfordulhat hasmenés, hasi fájdalom, az ajak, a torok, nyelv megduzzadása is.

Leggyakoribb allergiás reakciót kiváltó élelmiszerek: a tej, tojás, földimogyoró, olajos magvak, búza, szója és halak. Gyermekkorban a földimogyoró az életveszélyes állapotot előidéző túlérzékenységi reakció, az anafilaxia leggyakoribb kiváltó allergénje.

Míg a tej, tojás, szója és búza allergiát a gyermekek 80-85 százaléka általában „kinövi”, a mogyoró, olajos magvak és halak okozta allergia 80%-ban megmarad.

Mitől alakul ki az allergia?

Többféle hajlamosító tényező is hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki allergiás legyen. Kimutatható hajlamosító tényező, ha előfordult már ilyen megbetegedés a családban.

Sajnos korunk modern, civilizációs ártalmai is hozzájárulnak a kialakuláshoz, ugyanis a különböző szennyező anyagok által károsított, sérült nyálkahártyán a pollenek könnyebben meg tudnak tapadni. Ide tartozik még az élelmiszeripar olyan jellegű átalakulása, mely során teljesen új, mesterségesen előállított anyagokat használnak fel: színezékek, tartósítószerek, ízfokozók, adalékok.

Nem mehetünk el említés nélkül a stresszhelyzet hatásai mellett sem, hiszen tartós stresszhelyzetben gyengülhet az immunrendszer, és fokozódhat a szervezet allergiás reakciókra való képessége.

Hogyan kezeljük az allergiát a Proaktív Egészségközpontban?

A gyógyulás első lépése a helyes diagnózis felállítása, az allergének beazonosítása.

A betegség diagnosztizálásában alapvető a Prick teszt használata, melyet 20 perccel a felhelyezést követően olvasunk le, így kapva választ arra, hogy mi okozza a tüneteket.
A vizsgálat során az allergének tisztított standardizált oldatát a tünetmentes alkarra csepegtetjük, majd egy „lándzsával” a bőrt megkarcoljuk. A vizsgálatot gyerekeknél és felnőtteknél is elvégezzük.
Az allergia meghatározása vérvétel útján is történhet a szervezetünk által termelt allergén specifikus IgE molekuláknak kimutatásával.

Több mint 500 egyedileg is kérhető allergén vizsgálattól a kombinált csomagokig személyre szabható vizsgálati lehetőségeket biztosítunk pácienseinknek.

A Faber multiplex allergia vizsgálatot azon pácienseink figyelmébe ajánljuk, akik esetében bonyolult keresztallergia sejthető vagy eddig megoldhatatlannak bizonyultak az allergiás tünetei. Ezen vizsgálatunkkal fény derül a bonyolult keresztallergiákra, így elkerülhetők a felesleges diétás megszorítások.

Cöliákia szűrés (tTG IgA, tTG IgG izotípus azonosítás) A cöliakia a teljes szervezetet érintő, glutén tartalmú fehérjék fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a genetikailag arra hajlamos egyénekben alakul ki. A betegségben a glutén a vékonybélben nyálkahártya gyulladást, részleges vagy teljes boholy atrófiát okoz. Az anti-transzglutamináz vizsgálat része a cöliakia diagnosztikájának. Diagnózis esetén alkalmas a terápia – mely autoimmun cöliakia esetén az élethosszig tartó gluténmentes diéta – követésére.

Hisztamin intolerancia vizsgálat (DAO). A deamino-oxidáz enzim (DAO) felelős a szervezetben a hisztamin lebontásáért. Az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén lebontása jelentősen lelassul, és a hisztamin felszaporodik. Ennek következtében a allergiaszerű tünetek jelentkeznek, úgy mint az orrfolyás, tüsszögés bőrviszketés. Fontos ilyen esetekben a speciális diéta, a mags hisztamin tartalmú élelmiszerek kerülése.

Allergia meghatározása gének segítségével, akár nyálból is lehetséges.

 • Allergén (egyedileg kérhető, több mint 500-féle
 • Allergológus szakvélemény (leleten feltüntetésre kerülő írásos interpretáció)
 • FABER multiplex allergiavizsgálat
 • Gyógyszer allergia (LTT) 2 gyógyszer
 • Gyógyszer allergia (LTT) 3 gyógyszer
 • Gyógyszerallergia (LTT) 1 gyógyszer
 • Hisztaminintolerancia (DAO)
 • Inhalatív 20-as panel (allergén spec IgE)
 • Inhalatív 40-es panel (allergén spec IgE)
 • Nutritív 20-as panel (allergén spec IgE)
 • Nutritív 40-es panel (allergén spec IgE)
 • Rovar-allergén spec IgE (méh/darázs)
 • Táplálékintolerancia vizsgálatok (108 tápanyag)
 • Táplálékintolerancia vizsgálatok (220+ tápanyag)
 • Táplálékintolerancia vizsgálatok (46 tápanyag)
 • Totál IgE

A vizsgálatokat allergológus szakorvos végzi, aki szakvéleményt, terápiás és életmódbeli, diétás javaslatokat is ad.

Jelentkezzen ide kattintva allergológia vizsgálatra: Kapcsolat

Allergológiai vizsgálatunkat kiegészítheti vér- és géndiagnosztikai szolgáltatásunkkal: Allergia vizsgálatok