Kardiológia

Kardiológia

A kardiológia az orvostudomány szív- és érrendszeri betegségeivel foglakozó területe, amelynek célja, hogy megelőzze és kezelje a szívbetegségeket.

Sokféle tényező okozhat szívpanaszokat - olyanok is, amelyekre egyébként a legtöbb ember csak legyint. Ilyen például az átlagosnál nagyobb terhelés, ami lehet fizikai, de pszichés is. Példának okáért a sport egészséges, de mindenkinek meg kell találni a számára ideális mozgásformát, mert egy rossz választással, illetve a túlzott terheléssel könnyen okozhat kárt a szívének is. Fizikai problémákat, konkrét szívpanaszokat okozhat azonban a megnövekedett vagy állandósult stressz is. Akármilyen furcsán hangzik, a stressz valóban olyan szinten befolyásolhatja a testi folyamatainkat, hogy akár szívritmuszavart vagy más problémákat is előidézhet.

Fokozottan ki vannak téve a szív- és érrendszeri betegségeknek azok, akik örökölték a hajlamot, azaz a családjukban korábban már voltak ilyen esetek. 45 év felett pedig mindenkinek ajánlott az évenkénti szűrővizsgálat megelőzés céljából.

Persze nemcsak a megelőzésben nyújtunk segítséget, hanem a konkrét panaszok kivizsgálásában is.

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni kardiológiai szakrendelésünket?

  • mellkasi fájdalom, szívtáji nyomás,
  • a megszokottnál erősebb szívdobogás,
  • nehézlégzés,
  • mellkasi panaszok,
  • lábdagadás,
  • magas vagy alacsony vérnyomás,
  • gyengeség, szédülés vagy eszméletvesztés.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Szakorvosunk először egy beszélgetés során felméri a panaszokat és a kórtörténetet. Ezt követően megméri a páciens pulzusát, vérnyomását, illetve sztetoszkóppal meghallgatja a szívhangot, ellenőrzi, hogy van-e bármilyen zörej vagy egyéb, oda nem illő hang. Ezek után szívultrahang, EKG és egyéb diagnosztikai eszközök segítségével meghatározza az esetleges szívizom- és szívbillentyű-betegségeket. Sok esetben az ingadozó és nehezen beállítható vernyomás áll a panasok hátterében. Ezért klinikánkon külön díjazás nelkül a pácienseink rendelkezésére áll a 24 órás vérnyomás monitorozó keszülekünk (ABPM) . A vizsgálat eredményét kardiológusunk kiértékeli és a terapiát beállítva segíti gyógyulást!

A fennálló szív- vagy érrendszeri probléma esetén, szakorvosunk részletes terápiás és életmódbeli tanácsokat ad, illetve segítséget nyújt az esetlegesen felmerülő további kivizsgálások lebonyolításában.

Jelentkezzen be kardiológiai szakrendelésünkre online vagy telefonon!

A szakrendelésen dolgozó munkatársaink