Neurológia

Neurológia

A neurológia vagy ideggyógyászat az agy és az idegrendszer betegségeivel és működési zavaraival foglalkozó tudományág. A neurológus szakember a vizsgálat során a perifériás és központi idegrendszer betegségeire utaló tüneteket keresi. A fizikális vizsgálat sok esetben egészül ki képalkotó vizsgálattal, mint például nyaki erek ultrahangja, CT vagy MRI, illetve az idegrendszer működését vizsgáló eljárásokkal, például ENG-vel vagy EEG-vel.

Milyen tünetekkel érdemes neurológushoz fordulni?

Ajánlott felkeresni neurológiai szakrendelésünket annak, aki erős, tartós vagy gyakori fejfájást, szédülést, végtagzsibbadást, egyensúly-, mozgáskoordinációs, beszéd- vagy látászavart, görcsöket, remegést, erős szívdobogást tapasztal, gondolkodászavarral, memóriagondokkal vagy időnkénti ájulással küzd.

A leggyakrabban előforduló fejfájás és fájdalom szindrómák szoros kontrollt és gyakran kombinált gyógyszeres kezelést igényelnek!

Milyen betegségeket jelezhetnek a felsorolt tünetek?

Az agyi keringés zavarait nemcsak a hirtelen fellépő és azonnali ellátást igénylő agyvérzés (stroke), hanem az azt megelőző szédülékenység, feledékenység, végtagi gyengeség és más tünetek is jelezhetik. Ezek sok esetben 24 órán belül megszűnnek (Tranziens Ischemiás Attack), így sajnos gyakran nem is fordulnak az emberek orvoshoz, így nem diagnosztizálják a konkrét problémát. Ez azért nagy gond, mert bár esetleg látszólag megszűnt a tünet, mégis kórjelző, ezért további kivizsgálást és kezelést igényelhet.

Az idősebb korosztályt érintő neurodegeneratív betegségek (pl. Alzheimer és Parkinson kór) mellett a fiatalabb korosztálynál gyakoribb epilepszia és sclerosis multiplex szintén rendszeres ideggyógyászati kontrollt és a gyógyszerek folyamatos ellenőrzését igényli.

Hogyan zajlik a neurológiai vizsgálat?

Mint minden alapos vizsgálat esetében, a neurológiai szakrendelésen is egy állapotfelmérő beszélgetéssel kezdődik a probléma körvonalazása. A páciens elmondja a panaszait, feltérképezik a kórtörténetét és az esetleges öröklődő problémákat.

Ezt követően szakorvosunk ellenőrzi a páciens beszédkészségét, mentális állapotát, a mozgáskoordinációját, egyensúlyát, izomerejét, reflexeit, látását, és az egyéb érzékelési funkcióit.

Az általános állapotfelmérés után kerül sor a szükséges képalkotó vizsgálatokra, amelyek segítenek meghatározni a problémák konkrét forrását.

Neurológiai problémáival jelentkezzen be szakrendelésünkre online vagy telefonon!

BEJELENTKEZEM

A szakrendelésen dolgozó munkatársaink