Reumatológia, immunológia

Dr. Bocskai Márta - egyetemi tanársegéd,reumatológus, immunológus szakorvosunk
2023. szeptembertől újra fogadja pácienseit. Időpontot foglalni a 70/5611649-es számon tudnak a kedves Páciensek.

Reumatológia, immunológia

Reumatológia

A reumatológia célja a mozgásszervi betegségek és az ezzel összefüggésbe hozható immunológiai betegségek diagnosztikája, differenciálása, megfelelő terápiás terv készítése és kezelése.

Mikor érdemes reumatológushoz fordulni?

A konkrét panaszok közül a fájdalom viszi leggyakrabban a beteget az reumatológushoz. Az ülőmunkát végzőknél gyakori panasz a hát- és vállfájdalom, ám míg nagyjából tűrhetőnek érzik a panaszokat, nem fordulnak orvoshoz. Aztán amikor már elviselhetetlen a fájdalom, felkeresik a háziorvosukat, aki beutalót ír valamelyik állami intézménybe, hogy aztán egy hosszabb várólista végére kerülve előbb-utóbb eljussanak a szakorvoshoz. Sajnos ilyenkor nem lehet tudni, milyen mértékben súlyosbodik a probléma, mire végre diagnosztizálják, ezért talán nem is kell magyarázni, mekkora előnyt jelent a Proaktív Egészségközpont várólista nélküli, reumatológiai magánrendelése.

Összességében a mozgásszervi fájdalomnak két nagy csoportját különböztetjük meg. Az egyik a mechanikus fájdalom (pl. porckorongsérv), ami mozgatásra, terhelésre jelentkezik vagy fokozódik, nyugalomban pedig csökken. A másik a gyulladásos fájdalom (pl. arthritisek), ami teljes nyugalomban, sőt éjjel is jelentkezhet. Ezek mellett működészavar, ízületi duzzanat és általános tünetek is előfordulhatnak. Aki ilyesmit tapasztal, okvetlenül keresse fel újszegedi magánklinikánk reumatológiai szakrendelését, hogy mihamarabb kiderüljön a probléma forrása és elkezdődhessen a kezelés!

Hogyan kezeljük a reumatológiai problémákat?

A fürdőkúra, az iszappakolás, a fizioterápia és a gyógymasszírozás továbbra is szerves részét képezi a modern reumatológiai fegyvertárnak, de a gyógyászat átvette a 21. század technikai újításait és a molekuláris biológiai kutatások eredményeit is. A diagnosztikában nagy segítséget jelent a röntgen, az ízületi ultrahang, a CT és az MRI vizsgálat, amelyekkel részletes képet kaphatunk a csontok, ízületek és lágyrészek szerkezetéről.

Korábban gyakran kérték az orvosok a rheumatoid faktor meghatározását a vérvizsgálat során, ha arra gyanakodtak, hogy a betegnél ízületi gyulladás áll fent. Ma már ennél sokkal szélesebb paletta áll rendelkezésre, az egyes ízületi gyulladás típusokat laboratóriumi módszerekkel is el lehet különíteni egymástól. A fájdalomcsillapítás és gyulladásgátlás (amelyet elsősorban analgetikumokkal és nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel érünk el) minden reumatológiai betegségben fontos. Az ízületi betegségek (arthritisek) kezelésében a szteroidnak, bázisterápiás immunszuppresszív kezelésnek és a biológiai terápiának van jelentősége. A porcproblémáktól (arthrosis) szenvedőknek is megoldást tudunk kínálni a porcstruktúrát helyreállító, megőrző gyógyszerekkel, illetve a csontritkulás kezelése is speciális gyógyszerekkel történik. Inak, ínhüvelyek, nyáktömlők gyulladása vagy derékfájdalom esetén lokális injekciózást is alkalmazhatunk. Egyes gyógyszerek szedése mellett a mellékhatások megelőzése, kivédése céljából a betegek szoros követését és a laborvizsgálati ellenőrzését is fontosnak és szükségesnek tartjuk.

Szakterületeink:

 • Ízületi gyulladásos kórképek (rheumatoid arthritis, psoriasishoz (pikkelysömör) társuló arthritis, spondylitis ankylopoetica / Bechterew-kór, gyulladásos bélbetegséghez társuló ízületi gyulladás, köszvény)
 • Csontritkulás (osteoporosis)
 • Gerinc- és porckorong-betegségek
 • Kis- és nagyízületi arthrosis, degeneratív mozgásszervi kórképek

Immunológia

Az immunológia célja a szisztémás autoimmun betegségek időben való felismerése, mihamarabbi kezelése..

Milyen tünetek utalnak ilyen betegség jelenlétére?

 • nem gyógyuló bőrtünetek
 • szem- és szájszárazság,
 • izomgyengeség,
 • kézujjak kékülése-fehéredése,
 • ismétlődő spontán abortuszok
 • eltolódott vérkép.

Az ilyen tünetekkel járó betegségek hátterében az egész szervezetet érintő immunológiai folyamatok is állhatnak, ezért rendkívül fontos a pontos diagnózis. Az okok tisztázásával a panaszok enyhülhetnek és megfékezhetővé válik a több szervrendszerre kiterjedő szövődmények kialakulása. Ezen betegségek tisztázására a megfelelő szakvizsgálat és rutinvizsgálatok mellett speciális immunológiai laborvizsgálatok és képalkotó diagnosztikai eljárások is szükségessé válnak.

Aki szeretné felderíteni, pontosan mi áll az állandósult problémái hátterében, keresse fel immunológus szakorvosunkat szegedi magánklinikánkon!

Szakterületeink:

 • Szisztémás autoimmun betegségek (Sjögren-szindróma, szisztémás lupus erythematosus- SLE, gyulladásos izombetegségek (polymyositis/dermatomyositis), progresszív szisztémás szklerózis (scleroderma), Raynaud szindróma, antifoszfolipid szindróma, kevert kötőszöveti betegség, nem differenciált collagenosis, szisztémás vasculitisek, stb.)

A szakrendelésen dolgozó munkatársaink