Reumatológia, immunológia

Reumatológia, immunológia

Reumatológia

Célja a mozgásszervi betegségek és az ezzel összefüggésbe hozható immunológiai betegségek diagnosztikája, differenciálása, megfelelő terápiás terv készítése és kezelése.

A reumatológia mozgásszervi megbetegedésekkel foglalkozó szakterület. A konkrét panaszok közül a fájdalom az, ami leggyakrabban és legkorábban viszi a beteget az orvoshoz. Összességében a mozgásszervi fájdalom két nagy csoportját különböztetjük meg. Az egyik a mechanikus fájdalom (pl. porckorongsérv), ami mozgatásra, terhelésre jelentkezik/fokozódik, nyugalomban csökken. A másik a gyulladásos fájdalom (pl. arthritisek), ami teljes nyugalomban, sőt éjjel is jelentkezhet. Emellett működészavar, ízületi duzzanat és általános tünetek is előfordulhatnak. A fürdőkúra, az iszappakolás, a fizioterápia és a gyógymasszírozás továbbra is szerves részét képezik a  modern reumatológiai fegyvertárnak, de a gyógyászat átvette a 21. század technikai újításait és a molekuláris biológiai kutatások eredményeit is. A diagnosztikában nagy segítséget jelent a röntgen, az ízületi ultrahang, a CT és MRI vizsgálat elérhetősége, melyekkel részletes képet kaphatunk a csontok, ízületek és lágyrészek szerkezetéről. Korábban gyakran kérték az orvosok a rheumatoid faktor meghatározását a vérvizsgálat során, ha arra gyanakodtak, hogy a betegnél ízületi gyulladás áll fent. Ma már ennél sokkal szélesebb paletta áll rendelkezésre, az egyes ízületi gyulladás típusokat laboratóriumi módszerekkel is el lehet különíteni egymástól. A fájdalomcsillapítás és gyulladásgátlás, melyet elsősorban analgetikumokkal és nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel érünk el, minden reumatológiai betegségben fontos. Az arthritisek kezelésében a szteroidnak, bázisterápiás immunszuppresszív kezelésnek és a biológiai terápiának van jelentősége. Arthrosisban is rendelkezünk a porcstruktúrát helyreállító, megőrző gyógyszerekkel és a csontritkulás kezelése is speciális gyógyszerekkel történik. Inak, ínhüvelyek, nyáktömlők gyulladása, vagy derékfájdalom esetén lokális injekciózást is alkalmazhatunk. Egyes gyógyszerek szedése mellett a mellékhatások megelőzése, kivédése céljából a betegek szoros követése, laborvizsgálati ellenőrzése szükséges, emellett a szájon keresztül bevitt készítmények mellett számos kórkép esetében van subcutan, illetve intravénásan adott gyógyszerforma is, ezek gyomorpanaszokat kevésbé okoznak.

Szakterület:

  • Ízületi gyulladásos kórképek (rheumatoid arthritis, psoriasishoz (pikkelysömör) társuló arthritis, spondylitis ankylopoetica/ Bechterew-kór, gyulladásos bélbetegséghez társuló ízületi gyulladás, köszvény)
  • Csontritkulás (osteoporosis)
  • Gerinc- és porckorong-betegségek
  • Kis- és nagyízületi arthrosis, degeneratív mozgásszervi kórképek

Immunológia

Célja a szisztémás autoimmun betegségek időben való felismerése, mihamarabbi kezelése.

Sok esetben nem gyógyuló bőr tünet, illetve eltolódott vérkép hátterében az egész szervezet érintő immunológiai folyamatok állhatnak. Az okok tisztázásával a panaszok enyhülnek és megfékezhetővé válik a többszervrendszerre kiterjedő szövődmények kialakulása. Ezen betegségek tisztázására a megfelelő szakvizsgálat és rutin vizsgálatok mellett speciális immunológiai labor vizsgálatok és képalkotó diagnosztikai eljárások is szükségessé válnak.

Szakterület:

  • Szisztémás autoimmun betegségek (Sjögren-szindróma, szisztémás lupus erythematosus- SLE, gyulladásos izombetegségek (polymyositis/dermatomyositis), progresszív szisztémás szklerózis (scleroderma), Raynaud szindróma, antifoszfolipid szindróma, kevert kötőszöveti betegség, nem differenciált collagenosis, szisztémás vasculitisek, stb.)

A szakrendelésen dolgozó munkatársaink

Dr. Bocskai Márta

reumatológus és immunológus szakorvos